Placki ziemniaczane na śmietanie

4.94 (176 ocen)

  • 40 min

Pyszne, delikatne, a co najważniejsze ciasto wcale nie ciemnieje!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    Kilka łyżek mąki pszennej
    Sól, pieprz
    Ulubione zioła
Wystaw ocenę:

4.94 (176 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmielić maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka ubić mikserem z solą dołożyć śmietan, zmiksować. Składniki połączyć w razie konieczności dołożyć mąkę aby masa ziemniaczana była zwarta. Doprawić. Kłaść na rozgrzany olej małe placuszki i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem mięsnym, kwaśną śmietaną lub solo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować