Placki ziemniaczane

5 (193 ocen)

  • 20 min

Przepis pochodzi z kuchni austriackiej

  • 20 min

Składniki:

  • 6 ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    mąka pszenna, sól, pieprz -wedle uznania
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odstawić do odsączenia. Gdy zbierze się woda, delikatnie odlać ją do miseczki, a zebrany krochmal dodać do ziemniaków. Cebulę również zetrzeć i wraz z pozostałymi składnikami dodać do ziemniaków. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto powinno być gęste, mąki dodawać po trochu, aby związać masę.
    Smażyć porcjami na rozgrzanym oleju.
    Podawać posypane cukrem, można polać śmietaną, lub w wersji wytrawnej z sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować