Placki z gotowanych ziemniaków

4.5 (161 ocen)

  • 40 min

Placki są smaczne, można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.

  • 40 min

Składniki:


  • 1 kg ziemniaki,
    3|4 szklanki mąka,
    1|2 szklanki kukurydza konserwowa,
    20 dag kiełbasa dowolna,
    1|2 pęczka szczypiorek,
    przyprawa do ziemniaków Prymat,

    sól do smaku,
    pieprz czarny mielony Prymat,
    olej do smażenia,
    1 sztuka jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z gotowanych ziemniaków 1. Kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na łyżce oleju . Szczypiorek posiekać.Ziemniaki obrać , ugotować. Mogą też być z dnia poprzedniego z obiadu jak nam zostały.Zmielić ziemniaki ,włożyć do miski. Dodać mąkę, ilość jest zależna od gatunku ziemniaków, jajko , przyprawę do ziemniaków , kiełbasę , szczypiorek , kukurydzę.Wymieszać dokładnie masę ziemniaczaną.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Formujemy placki , smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować