Placki te to dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.... jakiś czas temu proponowałam Wam moje ulubione moskale oba te rodzaje placków są podobne w przygotowaniu... Są chrupkie z wierzchu a miękkie w środku....
40 min
Składniki:
0,5 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
1 duże jajko
4 lub 5 łyżek maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki soli
pieprz
olej do smażenia (można piec też bez oleju ale smaczniejsze są na oleju)
Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajko wsypujemy oba rodzaje mąki oraz przyprawy. Wszystko wyrabiamy na gładką masę. Formujemy placki wielkości placków ziemniaczanych i smażymy na rozgrzanym oleju . Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczo na ręczniku papierowym spożywczym i podajemy same bądź z gulaszem lub sosikiem...
Smacznego!!!
Komentarze