placki z gotowanych ziemniaków

4.5 (174 ocen)

  • 40 min

Placki te to dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.... jakiś czas temu proponowałam Wam moje ulubione moskale oba te rodzaje placków są podobne w przygotowaniu... Są chrupkie z wierzchu a miękkie w środku....

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
    1 duże jajko
    4 lub 5 łyżek maki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżki soli
    pieprz
    olej do smażenia (można piec też bez oleju ale smaczniejsze są na oleju)
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajko wsypujemy oba rodzaje mąki oraz przyprawy. Wszystko wyrabiamy na gładką masę. Formujemy placki wielkości placków ziemniaczanych i smażymy na rozgrzanym oleju . Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczo na ręczniku papierowym spożywczym i podajemy same bądź z gulaszem lub sosikiem...
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować