Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Takie placuszki na pewno posmakują nie tylko miłośnikom dyni.
Są przepyszne i świetnie się komponują z przeróżnymi sosami. Moja córka zajada się nimi ze śmietaną lub jogurtem, a ja uwielbiam je w wersji solo. Dodatek szczypiorku nadaje plackom niewielkiej ostrości oraz niepowtarzalnego charakteru. To doskonała jesienna propozycja na szybką przekąskę lub pełnowartościowy posiłek.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 15 sztuk)
    450g obranej dyni
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki ( szklanka = 250 ml; u mnie żytnia typ 720)
    5 łyżek jogurtu naturalnego/kefiru
    1 łyżka suszonego szczypiorku (płaska; można użyć świeżego, ale 2-3 razy więcej)
    1/2 łyżeczki soli
    pieprz
    Ponadto:
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki z dyni

Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a białko ubić na sztywną pianę.
    Żółtko utrzeć do białości i następnie połączyć z mąką oraz jogurtem/kefirem.
    Do mieszanki mączno-żółtkowej dodać dynię i na końcu delikatnie wmieszać pianę z białka.
    Całość doprawić według smaku.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
    (Najlepiej na niewielkim ogniu, aby dynia zrobiła się miękka.)
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami (np. ze śmietaną bądź dowolnym sosem) lub w wersji solo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować