Super prosty przepis na szybkie placki z dyni. Mają piękny kolor, a do tego smakiem przypominają placki ziemniaczane. Można podawać je z sosem czosnkowym lub posypane cukrem. Zachęcam do wypróbowania!
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 szklanki tartej dyni
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 duża cebula
szczypta chili (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia
Szybkie placki z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklanka - 250 ml
Dynię i cebulę obrać, umyć i osuszyć. Czosnek obrać. Obraną dynię i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodać starty czosnek i wszystko wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko. Do warzyw dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i chili. Wszystko dokładnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze