Placek wystawa z kawą i wkładką serową

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Lekki,wystawny placek ,który zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie .Warto poświęcić mu trochę czasu ,gdyż ciasto zadowoli nawet wybrednego łasucha.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto białe:10 dag mąki ziemniaczanej
    5 dag mąki pszennej
    niecała szkl.cukru(ok.15 dag)
    7 białek
    1 cukier waniliowy
    2-3 łyżki zmielonej kawy
    Biszkopt:5 jajek
    1 szkl.cukru
    1 szkl.mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka octu 10%
    Wkładka serowa:
    1 kg sera 2 razy zmielonego
    15 dag cukru
    15 dag masła
    7 żółtek (od ciasta białego)
    2 białka
    2 pełne łyżki budyniu śmietankowego
    zapach pomarańczowy
    skórka starta z cytryny
    1 cukier waniliowy
    Masa:
    2 galaretki (ja dawałam o smaku żurawinowym
    2 śnieżki
    2 niepełne szkl. zimnego mleka
    dowolna polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Placek wystawa z kawą i wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno,utrwalić cukrem ciągle ubijając.Następnie dodać cukier waniliowy,ubić.Dodać pozostałe suche składniki (oprócz kawy).Wymieszać.Ciasto wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę ,robiąc łyżką kleksy.całe białe ciasto posypać zmieloną kawą i zalać ciastem biszkoptowym,wyrównać biszkopt i upiec w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.Ciast gotowe ,gdy po wbiciu patyczek jest suchy.Ciasto wystudzić i przeciąć na pół.
    Biszkopt:Białka ubić na sztywno,utrwalić cukrem wciąż ubijając.Dalej ubijać dodać żółtka roztrzepane z octem,olej,na końcu wymieszać z suchymi składnikami.
    Ser:Żółtka utrzeć z cukrami i tłuszczem.Dodawać stopniowo ser,następnie budyń,zapach,skórkę,a na samym końcu lekko wymieszać z ubitymi białkami na sztywno.Upiec serni na przygotowanej blaszce w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach,przez ok.50 min.Dobrze wystudzić i delikatnie wyjąć z blachy.
    Masa:Galaretki rozpuścić w 1,5 szkl.gorącej wody.Pozostawić do lekkiego stężenia.Zimne mleko wymieszać ze śnieżkami i ubijać przez ok.3-4 min. na sztywno,następnie dodawać powoli tężejącą galaretkę.
    Składanie placka:
    Ciasto z kawą-1/2 masy ze śnieżką-wkładka serowa-1/2 masy ze śnieżką-ciasto z kawą-polewa czekoladowa.Ciasto włożyć do lodówki.

Porady

Galaretkę można użyć o dowolnym ulubionym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kasza Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować