Placek z rurkami chałwowymi

  • wyświetlono: 11034 |
  • dodany do książki kucharskiej: 59 |
  • polecenia: 2

Na pierwszą rocznicę ślubu upiekłam właśnie takie ciasto i uważam że połączenie kwaskowatych jabłek i słodkiej chałwy jest idealne.

bieniaszka

Składniki

biszkopt (na blachę 23x38 cm):
8 jajek
30 dag cukru
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

rurki:
25 dag mąki
12,5 dag masła
12,5 dag śmietany
1 żółtko
szczypta soli

masa chałwowa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szkl. mleka
40 dag masła
30 dag chałwy waniliowej

masa jabłkowa:
2 kg jabłek
2 galaretki agrestowe
cukier do smaku

polewa:
1/4 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 łyżka kakao
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Placek z rurkami chałwowymi

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Rurki: wszystkie składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię (min. 2 godz.) Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 -2 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor ok. 15 minut w temp. 170-180 stopni. Gorące ściągać z foremek.
  • 3. Masa chałwowa: 3/4 szkl. mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka, mąki. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń. Dodać pokruszoną chałwę. Dobrze połączyć składniki. Rurki nadziać masą chałwową.
  • 4. Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzć na tarce o dużych oczkach (po obraniu wyszło mi 1,2 kg jabłek) podsmażyć (od momentu jak zacznie pyrkać jakieś 5-10 minut). W razie potrzeby dodać odrobinę wody (u mnie nie była potrzebna) i cukier do smaku. Należy uważać jednak żeby nie przesłodzić bo jabłka powinny być kwaskowate. Gdy jabłka będą podsmażone dodać 2 suche galareki, dokładnie wymieszać, wystudzić.
  • 5. Polewa: żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody. W rondelku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zagotować (dobrze mieszać żeby nie było grudek) dodać rozpuszczoną żelatynę. Przestygniętą polewą smarować placek.
  • 6. Przełożenie: połowa biszkopta - cienka warstwa masy chałwowej - połowa jabłek - rurki nadziane masą chałwową - druga część jabłek - cienka warstwa masy chałwowej - druga połowa biszkopta - polewa

Porady

Należy pamiętać żeby chałwa i masło miały temperaturę pokojową
Użyłam jabłek antonówka i były bardzo kwaśne -musiałam sporo dosłodzić.
Użyłam foremek na rurki o długości 9 i 12 cm. Po wyłożeniu na ciasto zostały mi 3 rurki na ciasto wyłożyłam 25.
Możemy również kupić gotowe puste rurki i nadziać masą lub kupić rurki chałwowe wtedy należy masła i chałwy dać połowę mniej do kremu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciechałwabiszkoptkremjabłkadania świąteczneboże narodzenieciasta i deseryprzyjmujemy gościkategoria_ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Rurki z kremem

Dodane przez: Jaga85

Rurki z kremem

Przepis na ciasto mam z czasów...

Rurki z mlecznym kremem

Dodane przez: Iwona75

Rurki z mlecznym kremem

Rurki z ciasta francuskiego robi...

Rurki z kremem

Dodane przez: eluchap

Rurki z kremem

Rurki z kremem

rurki

Dodane przez: Jaga85

Rurki francuskie z porzeczką

Aby ożywić smak tradycyjnych rurek...

image-1kq012a

Dodane przez: KuchniaPoli

Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

rurki z kremem

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Rurki z kremem budyniowym

Najlepszy przepis na rurki z kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE