Torcik z rurkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nietypowe połączenie rurek w torcie daje niesamowity efekt nie tylko smakowy, ale i wizualny, dlatego warto wypróbować to ciasto na najbliższą okazję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jaj
    szkl cukru
    szkl mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa
    0,75 l mleka
    2 szt budyniu śmietankowego
    2 łyżki cukru
    1 czekolada mleczna
    30g chałwy
    2 masła
    gotowe puste rurki ok 12szt
    2 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Torcik z rurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka. Delikatnie zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać porcjami do ubitej masy. Połowę masy wylać do natłuszczonej formy na jedna stronę blachy. Do drugiej połowy masy dodać przesiane kakao i lekko wymieszać. Wylać na drugą stronę blachy. W ten sposób po przekrojeniu wzdłuż, będą 2 placki w różnych kolorach. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
    Masa budyniowa: Zrobić budyń jak na opakowaniu. Wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć dodając do niego po części wystudzonego budyniu. Masę podzielić na 3 części. Jedną pozostawić jasną. Do drugiej dodać roztopioną i lekko wystudzoną, ale płynną czekoladę. Do trzeciej dodać chałwę i tą nadziać puste rurki.
    Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody i zostawić do lekkiego stężenia.
    Blat biszkoptu przekroić wzdłuż.
    Przełożenie placka: biszkopt jasny, masa czekoladowa, rurki, pomiędzy rurki wylać tężejącą galaretkę, masa jasna, biszkopt ciemny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować