Torcik z rurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka. Delikatnie zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać porcjami do ubitej masy. Połowę masy wylać do natłuszczonej formy na jedna stronę blachy. Do drugiej połowy masy dodać przesiane kakao i lekko wymieszać. Wylać na drugą stronę blachy. W ten sposób po przekrojeniu wzdłuż, będą 2 placki w różnych kolorach. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Masa budyniowa: Zrobić budyń jak na opakowaniu. Wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć dodając do niego po części wystudzonego budyniu. Masę podzielić na 3 części. Jedną pozostawić jasną. Do drugiej dodać roztopioną i lekko wystudzoną, ale płynną czekoladę. Do trzeciej dodać chałwę i tą nadziać puste rurki.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody i zostawić do lekkiego stężenia.
Blat biszkoptu przekroić wzdłuż.
Przełożenie placka: biszkopt jasny, masa czekoladowa, rurki, pomiędzy rurki wylać tężejącą galaretkę, masa jasna, biszkopt ciemny.
Komentarze