Placek drożdżowy z dżemem i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy i rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka. Jajka roztrzepujemy, dodajemy 1/2 szklanki mąki, cukier, mleko z drożdżami, pozostałe mleko (również letnie), olej i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, dokładnie mieszamy. Dno i boki formy o wymiarach 24cm x 24cm smarujemy cienko masłem. Ciasto przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.
3.Dżem lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, rozsmarowujemy na powierzchni ciasta. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Komentarze