Placek drożdżowy z dżemem i migdałową kruszonką

4.5 (197 ocen)

Placek drożdżowy jak u babci, puszysty, pachnący, z chrupiącą kruszonką. Pyszny!

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    30 g drożdży
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    szczypta soli

    kruszonka:
    50 g mąki pszennej
    50 g mielonych migdałów
    70 g cukru
    80 g masła

    dodatkowo:
    ok. 180 g dżemu z czarnej porzeczki
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Placek drożdżowy z dżemem i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy i rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka. Jajka roztrzepujemy, dodajemy 1/2 szklanki mąki, cukier, mleko z drożdżami, pozostałe mleko (również letnie), olej i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, dokładnie mieszamy. Dno i boki formy o wymiarach 24cm x 24cm smarujemy cienko masłem. Ciasto przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Dżem lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, rozsmarowujemy na powierzchni ciasta. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować