Placek warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść mąkę z tłuszczem, odrobiną soli i 3 łyżkami wody. Wstawić na 30 min. do lodówki.
Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę po oczyszczeniu pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wrzucić paprykę, dusić razem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Połowę startego żółtego sera wymieszać z jajkami, osączonymi pomidorami, dodać zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Rozwałkować ciasto, wyłożyć na natłuszczoną, żaroodporną formę / średniej wielkości/. Wypełnić warzywami, polać sosem pomidorowym. Zapiekać około 40 minut w temp. 200ºC. Pod koniec zapiekania wyłożyć resztę sera pokrojonego w paski.
Komentarze