Placek warzywny

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To pomysł na pożywny, zdrowy posiłek. Jest wyśmienity w smaku, dostarczy dawkę witamin i będzie ozdobą stołu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 15 dag mąki pszennej
    - 4 łyżki masła
    - 3 jajka
    - 2 papryki / żółta i czerwona/
    - 3 pomidory
    - 1 cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - 10 dag żółtego sera/ gouda, tylżycki/,
    - tymianek
    - bazylia
    - sól
    - pieprz
    - olej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść mąkę z tłuszczem, odrobiną soli i 3 łyżkami wody. Wstawić na 30 min. do lodówki.
    Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę po oczyszczeniu pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wrzucić paprykę, dusić razem.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Połowę startego żółtego sera wymieszać z jajkami, osączonymi pomidorami, dodać zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Rozwałkować ciasto, wyłożyć na natłuszczoną, żaroodporną formę / średniej wielkości/. Wypełnić warzywami, polać sosem pomidorowym. Zapiekać około 40 minut w temp. 200ºC. Pod koniec zapiekania wyłożyć resztę sera pokrojonego w paski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować