Placek warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta dodajemy do miski, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest wyrobione zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Pomidory i paprykę kroimy w dużą kostkę. Cebulę siekamy w piórka i przyprawiamy niewielką ilością soli, żeby zmiękła. Siekamy razem czosnek i koperek. Odstawiamy na pół godziny, następnie odciskamy soki z warzyw. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w średnie kawałki. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i dodajemy ulubione przyprawy.
2.Tortownicę wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy dno tortownicy. Dodajemy startą cukinię, cebulę oraz posiekany koperek z czosnkiem, na to wbijamy jedno jajko. Dodajemy pierś z kurczaka. Następnie dodajemy pomidory i paprykę. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy sok z połowy cytryny i dwa jajka na wierzch. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza ok. 35 minut. Gdy danie będzie gotowe polewamy je jogurtem naturalnym.
Komentarze