Placek warzywny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest łatwy do zrobienia. Polecam osobom dbającym o linie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    100ml wody
    25g roztopionej margaryny
    100g mąki
    1 łyżeczka soli
    Farsz:
    pojedyncza pierś z kurczaka
    1 duża cukinia
    3 pomidory
    1 duża cebula
    1 duża papryka
    3 ząbki czosnku
    koperek
    sok z cytryny
    1/2 opakowania dużego jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta dodajemy do miski, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest wyrobione zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Pomidory i paprykę kroimy w dużą kostkę. Cebulę siekamy w piórka i przyprawiamy niewielką ilością soli, żeby zmiękła. Siekamy razem czosnek i koperek. Odstawiamy na pół godziny, następnie odciskamy soki z warzyw. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w średnie kawałki. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i dodajemy ulubione przyprawy.
  • 2. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy dno tortownicy. Dodajemy startą cukinię, cebulę oraz posiekany koperek z czosnkiem, na to wbijamy jedno jajko. Dodajemy pierś z kurczaka. Następnie dodajemy pomidory i paprykę. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy sok z połowy cytryny i dwa jajka na wierzch. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza ok. 35 minut. Gdy danie będzie gotowe polewamy je jogurtem naturalnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować