Placek jajeczno-warzywny z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taki placek łatwo zrobić. W składzie są jajka i szczypior, natka pietruszki, młode buraczki, samo dobro. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
    2 cebule dymki ze szczypiorem
    2 młode buraczki z łodygami i liśćmi
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    200 ml kefiru
    łyżeczka sody
    180 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    pieprz czarny świeżo mielony
    2-3 łyżki majonezu
    sezam do posypania
    masło do wysmarowania formy (22 cm średnica)

    Sos czosnkowy
    150 ml śmietany 18%
    100 ml kefiru
    100 ml majonezu
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżeczka cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek jajeczno-warzywny z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane jajka drobno pokroić w kostkę. Cebulki ze szczypiorem i młode buraczki z łodygami drobno pokroić. Wymieszać w miseczce wszystkie warzywa z jajkami.
    Do kefiru dodać sodę.
    Do mąki pszennej dodać proszek do pieczenia. pieprz czarny świeżo mielony i sól.
    Dwa jajka utrzeć ze śmietaną. Dodać kefir i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać.
    Formę wysmarować masłem i na dno wyłożyć 2-3 łyżki ciasta. Do pozostałego ciasta dodać warzywa z jajkami. Wymieszać. Przełożyć do formy. Wyrównać ładnie i posmarować wierzch majonezem. Posypać sezamem.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 min.
    Placek podawać z sosem czosnkowym.
    Sos czosnkowy - wszystkie składniki wymieszać razem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dymka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować