Taki placek łatwo zrobić. W składzie są jajka i szczypior, natka pietruszki, młode buraczki, samo dobro. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
2 cebule dymki ze szczypiorem
2 młode buraczki z łodygami i liśćmi
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
200 ml kefiru
łyżeczka sody
180 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny świeżo mielony
2-3 łyżki majonezu
sezam do posypania
masło do wysmarowania formy (22 cm średnica)
Sos czosnkowy
150 ml śmietany 18%
100 ml kefiru
100 ml majonezu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól do smaku
Placek jajeczno-warzywny z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane jajka drobno pokroić w kostkę. Cebulki ze szczypiorem i młode buraczki z łodygami drobno pokroić. Wymieszać w miseczce wszystkie warzywa z jajkami.
Do kefiru dodać sodę.
Do mąki pszennej dodać proszek do pieczenia. pieprz czarny świeżo mielony i sól.
Dwa jajka utrzeć ze śmietaną. Dodać kefir i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać.
Formę wysmarować masłem i na dno wyłożyć 2-3 łyżki ciasta. Do pozostałego ciasta dodać warzywa z jajkami. Wymieszać. Przełożyć do formy. Wyrównać ładnie i posmarować wierzch majonezem. Posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 min.
Placek podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy - wszystkie składniki wymieszać razem.
Smacznego.
Komentarze