Francuski placek warzywny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Proponuję nieskomplikowane, bardzo smaczne i zdrowe danie warzywne, które z powodzeniem zastąpi ciężkostrawne potrawy mięsne. Ma również tę zaletę, że efektownie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • ● 20 dag mąki
    ● 10 dag masła
    ● 6 jajek
    ● 1/2 kg czerwonej i zielonej papryki
    ● 2 cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 850 ml pomidorów bez skórki
    ● olej
    ● 15 dag żółtego sera (tylżyckiego)
    ● po 1 pęczku bazylii i tymianku lub po łyżce suszonych ziół
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Francuski placek warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagniatamy z zimnym
    masłem, 1/2 łyżeczką soli
    i 5 łyżkami wody. Wstawiamy na
    30 minut do lodówki. Pomidory
    osączamy z zalewy.
  • Francuski placek warzywny 2. Na patelni rozgrzewamy olej,
    podsmażamy posiekane cebule i czosnek. Wkładamy pokrojone
    w małą kostkę papryki i podduszamy.
    Połowę żółtego sera
    ścieramy i mieszamy z jajkami,
    rozdrobnionymi pomidorami
    i posiekanymi ziołami. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Pozostały
    ser kroimy w plastry.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    grubość ok. 1/2 cm i wykładamy
    natłuszczoną formę żaroodporną
    (25x25 cm). Rozkładamy
    cebulę z czosnkiem i papryką
    i zalewamy sosem pomidorowym.
    Wstawiamy do piekarnika
    rozgrzanego do 200 °C i zapiekamy
    ok. 45 minut. Wyjmujemy,
    przykrywamy plastrami sera
    i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Porady

● Warzywa możemy zapiec na gotowym cieście francuskim. ● Sos nabierze intensywnego aromatu, jeśli doprawimy go szczyptą suszonego lubczyku lub majeranku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować