0,5kg filetów z mintaja
sok z połowy cytryny
kilka ząbków czosnku lub czosnek granulowany
Sos:
1 szklanka soku pomidorowego
3 - 4 średnie pomidory
bazylia świeża lub suszona
mięta świeża lub suszona
rozmaryn
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki chili
trochę pieprzu cayenne
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Mintaj w ostrym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę odmrażamy, smażymy lub dusimy razem z sokiem z cytryny i czosnkiem.
2.Do garnka dodajemy sok pomidorowy i pomidory. Gotujemy około 10 minut. Kilka listków bazylii i mięty siekamy na grubo i dodajemy do garnka. Gdy sos się zagotuje dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze około 5 minut aż przyprawy się połączą. Przed podaniem trochę studzimy.
Porady
Sos można zmiksować blenderem.
Aby ryba miała lepszy smak i aromat można ją pół godziny przed smażeniem zamarynować w czosnku i soku z cytryny.
Komentarze