Mintaj w ostrym sosie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Coś dla tych, którzy lubią wyraziste smaki.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5kg filetów z mintaja
    sok z połowy cytryny
    kilka ząbków czosnku lub czosnek granulowany
    Sos:
    1 szklanka soku pomidorowego
    3 - 4 średnie pomidory
    bazylia świeża lub suszona
    mięta świeża lub suszona
    rozmaryn
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    pół łyżeczki chili
    trochę pieprzu cayenne
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny

Mintaj w ostrym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę odmrażamy, smażymy lub dusimy razem z sokiem z cytryny i czosnkiem.
  • 2. Do garnka dodajemy sok pomidorowy i pomidory. Gotujemy około 10 minut. Kilka listków bazylii i mięty siekamy na grubo i dodajemy do garnka. Gdy sos się zagotuje dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze około 5 minut aż przyprawy się połączą. Przed podaniem trochę studzimy.

Porady

Sos można zmiksować blenderem. Aby ryba miała lepszy smak i aromat można ją pół godziny przed smażeniem zamarynować w czosnku i soku z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy