Zimny

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto łatwe do zrobienia, doskonale nadaje się podczas upalnych dni.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 torebka cukru waniliowego
    3 opakowania galaretki o dowolnym smaku
    250g borówek amerykańskich lub jagód
    1 opakowanie bitej śmietany "Śnieżki"
    4 śmietan - fixy
    pół opakowania jogurtu naturalnego
    1 czubata łyżka żelatyny
    czekoladowe ozdoby

Zimny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy galaretki według przepisu na opakowaniu i odstawiamy, żeby wystygły. Żelatynę rozrabiamy w pół szklanki gorącej wody i również odstawiamy, żeby wystygła. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, cukry i partiami mąkę, miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza ok. 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wystudzony biszkopt wlewamy jedną z galaretek i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 2. "Śnieżkę" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie dodajemy żelatynę z wodą. Miksujemy. Dodajemy śmietan - fixy i jogurt naturalny i miksujemy aż masa zrobi się puszysta. Do masy dodajemy borówki lub jagody. Wylewamy powstałą masę na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Na stężoną masę wylewamy kolejną galaretkę i odstawiamy do lodówki. Na stężonej galaretce układamy czekoladowe ozdoby i wlewamy ostatnią galaretkę łyżką, chłodzimy w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy