Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami i jak to często bywa z takimi zapiskami były one mało precyzyjnie, ale wystarczyło spróbować i udało się.
Placek półkruchy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta siekam nożem, a następnie szybko zagniatam ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiam dno formy o wymiarach 21x32 cm i nakłuwam je widelcem.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180°C.
Z wiśni usuwam pestki i układam je równą warstwą na cieście.
Składniki kruszonki zagniatam tak, aby powstały grudki i rozsypuję na wiśniach.
Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 40 minut.
Upieczone wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Komentarze