Placek półkruchy z wiśniami

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami i jak to często bywa z takimi zapiskami były one mało precyzyjnie, ale wystarczyło spróbować i udało się.

  • 60 min

Składniki:

  • wiśnie - 1 kg
    CIASTO:
    mąka tortowa - 3 szk.
    cukier puder - 1 szk.
    masło - 250 g
    żółtka - 5 szt.
    śmietana kwaśna 12% - 4 łyżki
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka
    cukier wanilinowy - 16 g
    KRUSZONKA:
    mąka tortowa - 1 szk.
    cukier puder - 1 szk.
    masło - 100 g
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek półkruchy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta siekam nożem, a następnie szybko zagniatam ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiam dno formy o wymiarach 21x32 cm i nakłuwam je widelcem.
    Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180°C.
    Z wiśni usuwam pestki i układam je równą warstwą na cieście.
    Składniki kruszonki zagniatam tak, aby powstały grudki i rozsypuję na wiśniach.
    Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 40 minut.
    Upieczone wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować