Placek po węgiersku/zbójnicku

4.5 (188 ocen)

Po wielu eksperymentach z tego typu plackami, ten mogę gorąco polecić. :)

Składniki:

  • placki ziemniaczane

    1 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    1 jajko
    5 czubatych łyżek mąki pszennej
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    Farsz:
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    puszka kukurydzy
    2 papryki czerwone
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1-2 łyżki ketchupu(pikantnego)
    1-2 łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej)
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek po węgiersku/zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dokładamy jajko, mąke oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy duże placki na złoty kolor z obu stron.
  • 2. Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około 5 minut na rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy na miskę a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy wcześniej podsmażone warzywa, kukurydzę, koncentrat pomidorowy(można podlać odrobiną wody) Podsmażamy wszystko do momenty połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy przyprawami według uznania.
  • 3. Na wcześniej usmażony placek nakładamy farsz i składamy na pół. Placki można podawać z kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować