Placek po Cygańsku

4.5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Czasami trzeba poświęcić trochę czasu żeby zjeść coś pysznego.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto ziemniaczane:
    • ½ kg ziemniaków
    • 1 jajko
    • Sól
    • Odrobinę mąki pszennej

    Gulasz – Farsz:
    • ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej
    • 1 mały słoik papryki konserwowej
    • 1 puszka kukurydzy
    • ½ kg pieczarek
    • 1 FIX – gulasz węgierski Knorr
    • Sól
    • olej
    • Chili
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Placek Placki

Placek po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz 1. 1. Przygotowujemy najpierw farsz.
    2. Mięso kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na oleju.
    3. Do garnka wlać trochę wody, zagotować .
    4. Mięso przekładamy do garnka i gotujemy.
    5. Pieczarki kroimy w kostkę, solimy, obsmażamy, dokładamy do mięsa.
    6. Paprykę kroimy w paseczki i wraz z kukurydzą również dodajemy do gulaszu.
  • FIX 2. 7. Gdy mięso jest już dobre dodajemy FIX i odrobinę chili w zależności od tego jaką ostrą lubicie potrawę.
  • masa ziemniaczana 3. 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
    2. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę.
    3. Wszystkie składniki mieszamy razem.
  • Placki 4. 4. Wykładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy placki ( ja wolę mniejsze ale można też jeden duży placek który później składamy na połowę).
  • Usmażone placki 5. Placki wykładamy na talerz.
  • placki 6. na jeden placek wykładamy trochę farszu.
  • Placek 7. Przykrywamy drugim plackiem.
  • Placek Cygański 8. Polewamy sosem , można również polać śmietaną jak ktoś lubi.

Porady

Gotowy Placek najczęściej podaje się z surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować