Placek makowy

4.48 (191 ocen)

  • 30 min

Idealne ciasto na świąteczne uroczystości. Ja zawsze robię ten placek na święta Bożego Narodzenia. Nauczyła mnie go moja mama.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 30 dkg maku
    - 30 dkg cukru
    - 8 jajek
    - 3 łyżki kaszki mannej
    - 1 łyżka bułki tartej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - cukier waniliowy
    Krem makowy :
    - 2 łyżki dobrej kawy
    - 1kostka masła lub margaryny zmiksować
    - 1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto : Mak przekręcić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodawać mak, kaszkę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite białka i trochę olejku migdałowego, delikatnie wymieszać. Masę wlać na blachę, posmarować masłem i wyłożyć papierem. Piec 40 minut w 180 stopniach.
  • 2. Krem makowy : Dwie łyżki dobrej kawy zaparzyć w pół szklance wody i ostudzić. Kostkę masła lub margaryny zmiksować z 1/2 szklanki cukru pudru. Miksując dodawać po 1 łyżce kawy
  • 3. Po ostudzeniu placek przekroić, posmarować kremem ( trochę kremu zostawić do posmarowania wierzchu placka ). Krem posmarować dżemem z czarnej porzeczki i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kremem, posypać rodzynkami i orzechami włoskimi,a na samym końcu polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować