Placek makowy z biszkoptami

4.49 (148 ocen)

  • 2 godz.

Znakomity do kawy

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    15 dag margaryny
    25 dag cukru pudru
    30 dag maku
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki miodu
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki sody
    2 galaretki wiśniowe lub malinowe
    Masa:
    1/2 litra mleka
    3 żółtka
    1 jajko
    8 łyżek cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek makowy z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć, ostudzić, odcedzić i zemleć. Cukier utrzeć z masłem, dodając po 1 żółtku , dodać resztę składników, na końcu ubitą pianę. Delikatnie wymieszać. Upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

    Masa: Mleko zagotować, żółtka, jajka i cukier utrzeć na biały kolor , na końcu dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną- wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z kostką masła.
  • 2. Przekroić placek, wyłożyć połowę masy , ułożyć okrągłe biszkopty, zalać gęstniejącą galaretką, następnie dać drugą część masy i i drugą połowę placka. Wierzch polać polewą i posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować