Placek makowo-orzechowy

4.49 (160 ocen)

Ciasto, które świetnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    35 dkg maku mielonego
    ¾ kostki margaryny Palmy
    30 dkg cukru pudru
    6 jaj
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku
    1 łyżka miodu prawdziwego

    Ciasto orzechowe:
    35 dkg orzechów siekanych
    6 białek
    30 dkg cukru kryształu
    2 łyżki miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    10 dkg rodzynek

    Masa:
    6 żółtek
    20 dkg cukru
    ½ l mleka
    Budyń śmietankowy
    20 dkg masła
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek makowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Mak zaparzyć i przemleć 2X, margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać po łyżce maku, miodu, kakao oraz proszek i pianę. Wymieszać i piec w temp. 180* C przez ok. 40 minut.
    Po upieczeniu przekroić na pół.
  • 2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miód, mąkę, rodzynki i orzechy. Wymieszać i piec ok. 40 min w 180* C ( na złoty kolor).
  • 3. Masa: Odlać pół szklanki mleka, roztrzepać w nim żółtka i budyń, resztę mleka zagotować z cukrem i zalać przygotowany budyń, zagotować. Wystudzić i utrzeć z kostką masła + 2 łyżkami kakao.
  • 4. Przełożenie-makowy-masa-orzechowy-masa-makowy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować