Placek serowo-makowo-orzechowy

4.5 (154 ocen)

Przepis na to ciasto jest u nas w domu od lat. Zwykle piekę go w święta lub na jakieś większe imprezy. Smakosze sernika i makowca na pewno go polubią.

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    15 dag margaryny
    15 dag cukru pudru
    4 jajka
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag mąki

    Mak:
    25 dag maku (sparzyć i zemleć)
    1 łyżeczka dżemu
    1 łyżeczka miodu
    1/4 roztopionej margaryny (nie gorącej)
    2 jajka
    olejek migdałowy
    cukier do smaku

    Ser:
    1 kg sera zmielonego
    1 kostka masła
    30 dag cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    8 żółtek (pianę ubić)
    1 budyń śmietankowy

    Orzechy:
    25 dag zmielonych orzechów włoskich
    1/2 szkl wody
    1/2 szkl cukru

    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Serniki Makowiec Desery

Placek serowo-makowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki utrzeć i wmieszać pianę z białek.
  • 2. Mak: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

    Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać.

    Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą.
  • 3. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane. Następnie na przemian jak szachownicę wykładamy po łyżce maku i orzechów. Na wierzch wylewamy ser. Piec ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach. Ostudzić i polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować