Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i polewą czekoladową

4.98 (144 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo często piekę to ciasto, jest pyszne i puszyste, a do tego tanie i banalnie proste w przygotowaniu. Moja rodzina za nim przepada!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    -kubeczek (180 g.) jogurtu naturalnego
    -2, 5 szklanki mąki przesianej przez sito
    -2 szklanki cukru
    -3/4 szklanki oleju
    -3 jaja
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -opakowanie cukru wanilinowego
    -4 połówki brzoskwiń z puszki

    Polewa:
    -100 g gorzkiej czekolady
    -1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.98 (144 ocen)

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Jajka ucieramy z cukrem.
  • 2 2. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy dużą łyżką lub trzepaczką tak, aby powstała gładka masa. Nie miksujemy.
  • 3 3. Ciasto przekładamy do dużej wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzch układamy pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie. Pieczemy przez ok 45 minut (aż się ładnie zrumieni) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 4 4. Gdy ciasto się upiecze i ostygnie, przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem ciągle mieszając na wolnym ogniu i polewamy nią ciasto.

Porady

-Ciasto równie smacznie smakuje bez polewy czekoladowej, posypane samym cukrem pudrem. -Ciasto można bez problemu upiec w prodziżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Gorzka czekolada Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować