Placek imbirowy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To pulchne i wilgotne ciasto korzenne z lekko kwaskowymi jabłkami jest gwarancją smakowitego deseru!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm:

    150g masła 80%
    175g brązowego cukru
    2 łyżki miodu wrzosowego
    225g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki mielonego imbiru
    150 ml mleka
    1 jajo
    2 jabłka gloster zielone
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek imbirowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód (nie doprowadzać do wrzenia). Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz imbir. Dodajemy mleko, jajko oraz schłodzoną masę z masła i cukru - mieszamy (można użyć miksera).
  • 3. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pokrojone w niedużą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny, dorzucamy do ciasta i mieszamy przy pomocy łyżki.
  • 4. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut - do suchego patyczka. Przed podaniem studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować