Placek delicja

4.5 (143 ocen)

Ciasto jest tak pyszne że rozpływa się w ustach

Składniki:

  • Wkładka bakaliowa:
    -8białek
    -3zółtka
    -10 dag kokosu
    -10 dag rodzynek
    -10 dag mielonych orzechów
    -10 dag siekanych orzechów
    -1 łyżka mąki pszennej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szkl. cukru

    Biszkopt jasny:
    -4 jaja
    -4 łyżki cukru
    -2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka oleju
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    -2 szkl. mleka
    -1 budyń jasny
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -2 żółtka
    -3/4 szkl. cukru
    -1 margaryna Palma
    -1 galaretka cytrynowa

    galaretka truskawkowa 3 sztuki
    delicje 2 opakowania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładka:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Gdy ubite dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec beze

    Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Gdy ubite dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i olej. Upiec biszkopt

    Krem:
    Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. W 0,5 szklanki mleka roztrzepać żółtka z budyniem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. margarynę utrzeć i dodawać po łyżce zimny budyń. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wody i tężejącą dać do masy. Wszystko dokładnie utrzeć.

    Przełożenie:
    wkładka
    połowa kremu
    biszkopt jasny
    reszta kremu
    delicje
    galaretka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować