Pizzerinki, niby dla dzieci........ale dorośli też wcinają!

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Szybka ciekawa przekąska, którą będzie ozdobą każdego dziecięcego przyjęcia, i na pewno zostanie zjedzona do ostatniego okruszka. Możemy je zabrać ze sobą na piknik, a dla męskiej części społeczeństwa będzie świetnym dodatkiem do piwa i popołudniowego meczu. Po prostu super danie dla każdego.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    mąka pszenna – 4 szklanki
    świeże drożdże – 50 g
    mleko – 1,5 szklanki
    sól – 1 łyżeczka
    cukier – 2 łyżeczki

    Składniki nadzienia:
    pomidory z puszki 400g
    czosnek – 3 ząbki
    cukier – 2 łyżki
    świeża bazylia
    suszone oregano
    sól
    pieprz

    Opcjonalnie:
    pieczarki
    czarne oliwki
    salami
    mozzarella
    szynka
    kukurydza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Pizzerinki, niby dla dzieci........ale dorośli też wcinają! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, mleko, drożdże, cukier oraz sól. Zagniatamy ciasto, do czasu będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto powiększy swoją objętość.
    Pomidory odsączamy z zalewy i przekładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy posiekany czosnek, oregano, bazylię i cukier. Sos miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Mozzarellę, oliwki kroimy w plastry, a pieczarki w ćwiartki. Przygotowujemy salami, lub szynkę.
    Wyrośnięte ciasto rozciągamy dłońmi lub wałkujemy na duży prostokąt, im większy tym lepszy. Uformowane ciasto możemy jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Gotowe ciasto smarujemy sosem. Układamy mozzarellę, pomidory, oliwki, pieczarki i plastry szynki, lub salami, tak aby pokryły całą powierzchnię, zostawiając jednak z jednego z dłuższych boków kilka centymetrów pustego miejsca, które posłuży nam do zlepienia całości. Teraz zwijamy ciasto jak roladę, staramy się to zrobić możliwie najciaśniej. Uformowaną roladę kroimy na plastry o grubości trzech, czterech centymetrów.
    Plastry układamy na płasko, na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240-250°C przez 15-20 minut.
    Upieczoną pizzerinki posypujemy listkami świeżej bazylii
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować