Pizza ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski, wsypać mąkę i kaszę mannę. Zrobić dołek do którego pokruszyć drożdże, posypać je łyżeczką cukru i zalać dwoma łyżkami ciepłej, ale nie gorącej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2.W międzyczasie przygotować ziemniaki. Pokroić je w cienkie plastry. Włożyć do głębokiego talerza, posypać solą, skropić paroma kroplami oliwy i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wyłożyć na papierowy ręcznik i dokładnie osuszyć.
3.Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry lub wiórki.
4.Piekarnik rozgrzać do 220ºC. Po 15 minutach do miski z mąką, dodać sól, oliwę, resztę ciepłej wody i całość zagnieść, aż powstanie dość elastyczne ciasto. Wyłożyć ciasto na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
5.Maczając pędzel w oliwie, wysmarować ciasto. Rozłożyć plastry ziemniaków, cebuli, posypać rozmarynem, serem, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec, całość skropić resztą oliwy.
6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą złote.
Komentarze