Pizza na cienkim cieście z białym sosem i szparagami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna,mocno serowa, domowa pizza na cienki cieście.
Jako dodatki biały sos śmietanowy z koperkiem, zielone, świeże szparagi i pieczarki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oleju
    200 ml ciepłej wody ( nie gorącej)
    Sos:
    100ml. słodkiej śmietanki 30%
    150ml. kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka śmieżo mielonego czarnego pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    1 pęczek kopru
    Dodatki:
    2 kulki mozzarelli
    150 g tartego sera żółtego
    6-7 sztuk zielonych szparagów
    4 pieczarki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza na cienkim cieście z białym sosem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem.
    Wlać olej oraz wodę.
    Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
    Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
  • 2. Sos: Do miski przelać śmietany, dodać majonez oraz posiekany drobno koper.
    Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą.
    Dokładnie wymieszać.
  • 3. Dodatki: Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować 3 min w osolonym wrzątku.
    Obrane pieczarki pokroić w plastry.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko , posmarować po całości sosem śmietanowym.
    Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać serem żółtym.
    Ułożyć pieczarki oraz szparagi.
    Pizzę piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować