Pizza z bakłażanem i mozzarellą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do mąki. Dodajemy sól i cukier oraz olej.Zagniatamy ciasto na pizzę. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie myjemy i kroimy wzdłuż bakłażana na 0,3-0,5cm plastry. Plastry smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z jednej i drugiej strony..
Gdy ciasto urośnie, smarujemy blachę masłem wykładamy ciasto i formujemy na kształt pizzy. jeśli lubimy brzegi to zawijamy delikatnie ciasto dookoła. Posypujemy oregano i smarujemy koncentratem pomidorowym. Kładziemy plastry bakłażana i pieczemy około 10 minut w 200 stopniach. Następnie dokładamy plastry mozzarelli i pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Komentarze