Pizza z bakłażanem i mozzarellą.

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Pizza ma niewiele składników ale zaskoczy smakiem nawet najwybredniejszych smakoszy. Różni się od tych tradycyjnych.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 bakłażan
    2 łyżki koncentratu
    1 łyżeczka oregano
    2 kule mozzarelli
    olej do smażenia
    1,5 szklanki mąki
    3 dkg drożdży
    3 łyżki oleju
    0,5 szklanki ciepłej wody
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    masło do smarowania blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z bakłażanem i mozzarellą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do mąki. Dodajemy sól i cukier oraz olej.Zagniatamy ciasto na pizzę. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
    W tym czasie myjemy i kroimy wzdłuż bakłażana na 0,3-0,5cm plastry. Plastry smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z jednej i drugiej strony..
    Gdy ciasto urośnie, smarujemy blachę masłem wykładamy ciasto i formujemy na kształt pizzy. jeśli lubimy brzegi to zawijamy delikatnie ciasto dookoła. Posypujemy oregano i smarujemy koncentratem pomidorowym. Kładziemy plastry bakłażana i pieczemy około 10 minut w 200 stopniach. Następnie dokładamy plastry mozzarelli i pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować