Mango często wykorzystuje do przygotowania deserów. Jednak owoc ten doskonale sprawdza się w daniach przygotowanych na ostro. Dziś polecam pizzę z jej udziałem.
1 godz. 10 min
Dla 3 osób
Składniki:
Ciasto:
• 250 gram mąki chlebowej,
• Ok 150 gram mąki żytniej, typ 720,
• 4 łyżki olejurzepakowego,
• 180 ml mleka,
• 4 dag drożdży,
• Ok 1/4 łyżeczki soli do smaku,
• ½ łyżeczki cukru,
• 1 łyżeczka suszonej bazylii,
• 1 jajko
Nadzienie:
• 1duża pojedyncza pierś z kurczaka,
• Około 250 gram wędzonego boczku,
• Około 150 gram sera żółtego,
• Oliwki czarne,
• 1 dojrzały owoc mango,
• 3-4 łyżki pomidorowego sosu,
• 3 gałązki rozmarynu,
• Olej rzepakowy do smażenia,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Przyprawa do kurczaka,
• Natka pietruszki do podania,
• Jajko do smarowania brzegów
1.CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Do tak przygotowanych składników dodajemy: olej, jajko, przyprawy, oraz w miarę wyrabiania stopniowo wymieszane mąki. Ciasto wyrabiany około 10 minut. Po tym czasie przykrywamy je i odstawiamy na około 60 minut, by podwoiło swoją objętość.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
2.Boczek kroimy w grubą kostkę.
3.Mięso przepłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju. W trakcie smażenia dodajemy do niego pokrojone gałązki rozmarynu. Gotowe zdejmujemy z ognia.
4.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oliwki przekrawamy na połowę. Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
Wyrośnięte ciasto cienko wałkujemy i przekładamy na blaszkę. Formujemy nieco wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem. Środek ciasta smarujemy sosem pomidorowym.
5.Na wierzch kolejno wykładamy boczek, filet, mango, oliwki. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Po tym czasie całość posypujemy startym serem. Gdy ten się rozpuści pizzę wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Komentarze