Pizza słonik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna i zabawna pizza na razowym cieście. Zrobiłam ją razem z moja chrześnicą, w zasadzie to ja byłam jej pomocnikiem. Do jej przygotowania użyłyśmy naszych ulubionych dodatków.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej razowej
    1 szkl ciepłego mleka
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    3 łyżki oleju

    Dodatki:
    1 małe ugotowane udko z kurczaka
    1 mała czerwona papryka
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    4 pieczarki
    1 łyżeczka pesto
    1 mała cebulka
    100 g żółtego sera
    2 goździki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza słonik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, jajko w pokojowej temperaturze oraz sól. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy go do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając olej. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Ugotowane udko obieramy z mięsa. Paprykę, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dwa większe kawałki papryki zostawiamy na uszy.
  • Z ciasta stopniowo formujemy elementy słonia. 3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy z niego postać słonia. Zaczynamy od brzucha. Odrywamy 1/3 część ciasta i wałkujemy na kształt koła o średnicy dużego talerza. Układamy je na środku blachy z piekarnika. Z malutkiego kawałka robimy ogonek. Z pozostałego ciasta odrywamy znów 1/3, również wałkujemy na kształt koła. Układamy na nim wybrane dodatki i formujemy głowę. Z kolejnej 1/3 części ciasta formujemy trąbę. Wałkujemy podłużne, nakładamy dodatki i zwijamy. Przyklejamy do głowy słonia.
  • Z ciasta formujemy nogi. 4. Pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy nakładamy dodatki i formujemy nogi. Przyklejamy do tułowia. Na końcu każdej układamy po 3 ziarenka kukurydzy. Z pieczarek robimy oczy, przytwierdzamy je goździkami.
  • Środek smarujemy pesto. 5. Środek słonia czyli brzuch smarujemy pesto.
  • Nakładamy resztę dodatków i pieczemy. 6. Na czubku głowy układamy cienkie kawałki mięsa imitujące włosy. Po bokach przytwierdzamy uszy. Równomiernie rozkładamy pozostałe składniki, posypujemy żółtym serem. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować