Pizza na cienkim i chrupiącym cieście

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Super cienka i super chrupiąca pizza.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na jedną dużą pizzę:
    - 350g mąki pszennej typu 650 (plus trochę do podsypania)
    - 250ml letniej wody
    - 2 kulki mozzarelli
    - kilka plasterków salami
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1,5 łyżeczki drożdży instant
    - łyżeczka soli

    Do przygotowania sosu potrzebne będą:
    - 250ml passaty pomidorowej
    - 1 mała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - oliwa z oliwek
    - oregano
    - sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cienkim i chrupiącym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zajmiemy się sosem. Cebulę i czosnek siekamy na jak najdrobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Doprowadzamy do zeszklenia i wlewamy passatę. Można też użyć pomidorów z puszki lub jeszcze lepiej świeżych, ale wtedy proporcje się zmieniają i wszystko trzeba będzie zmiksować. Wsypujemy dość dużą szczyptę oregano. Doprawiamy solą, pieprzem i w zależności od tego czy preferujemy bardziej słodki czy wytrawny sos – dodajemy cukier. Redukujemy sos – powinien być bardzo gęsty.
  • 2. Do szklanki z letnią wodą wsypujemy drożdże instant i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól. Stopniowo dolewamy wodę z drożdżami ciągle mieszając. Wlewamy łyżkę oliwy. Ciasto będzie dość płynne, ale nie zwracając na to uwagi ugniatamy je przez ok. 10 minut. Wlewamy drugą łyżkę oliwy i ugniatamy jeszcze przez chwilę. Wyjmujemy ciasto, miskę lekko oprószamy mąką. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce np. na kaloryfer. Zaglądamy do niego co jakiś czas do momentu aż lekko urośnie.
  • 3. Blat, na którym będziemy wyrabiać ciasto dość mocno oprószamy mąką. Wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez kilka minut. Blachę, na której będziemy piec pizzę posypujemy odrobiną mąki. Ja użyłem oryginalnej blachy z piekarnika. Bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto na blasze. Ciasto smarujemy sosem. Wykładamy na niego ulubione składniki. Należy uważać, żeby ciasto zdołało je utrzymać. W moim przypadku były to salami i mozzarella.
  • 4. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez kilka minut. W trakcie pieczenia możemy podnieść pizzę i sprawdzić jak wygląda spód. Powinien być miejscami zarumieniony – wtedy można wyciągnąć ją z piekarnika. Dobrze jest odstawić ją na chwilę na kratkę, aby odparowała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować