Pizza na cienkim i chrupiącym cieście

  • wyświetlono: 4520 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Super cienka i super chrupiąca pizza.

jacekwkuchni
  • 80min

Składniki

Składniki na jedną dużą pizzę:
- 350g mąki pszennej typu 650 (plus trochę do podsypania)
- 250ml letniej wody
- 2 kulki mozzarelli
- kilka plasterków salami
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- łyżeczka soli

Do przygotowania sosu potrzebne będą:
- 250ml passaty pomidorowej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- oregano
- sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza na cienkim i chrupiącym cieście

  • 1. Najpierw zajmiemy się sosem. Cebulę i czosnek siekamy na jak najdrobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Doprowadzamy do zeszklenia i wlewamy passatę. Można też użyć pomidorów z puszki lub jeszcze lepiej świeżych, ale wtedy proporcje się zmieniają i wszystko trzeba będzie zmiksować. Wsypujemy dość dużą szczyptę oregano. Doprawiamy solą, pieprzem i w zależności od tego czy preferujemy bardziej słodki czy wytrawny sos – dodajemy cukier. Redukujemy sos – powinien być bardzo gęsty.
  • 2. Do szklanki z letnią wodą wsypujemy drożdże instant i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól. Stopniowo dolewamy wodę z drożdżami ciągle mieszając. Wlewamy łyżkę oliwy. Ciasto będzie dość płynne, ale nie zwracając na to uwagi ugniatamy je przez ok. 10 minut. Wlewamy drugą łyżkę oliwy i ugniatamy jeszcze przez chwilę. Wyjmujemy ciasto, miskę lekko oprószamy mąką. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce np. na kaloryfer. Zaglądamy do niego co jakiś czas do momentu aż lekko urośnie.
  • 3. Blat, na którym będziemy wyrabiać ciasto dość mocno oprószamy mąką. Wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez kilka minut. Blachę, na której będziemy piec pizzę posypujemy odrobiną mąki. Ja użyłem oryginalnej blachy z piekarnika. Bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto na blasze. Ciasto smarujemy sosem. Wykładamy na niego ulubione składniki. Należy uważać, żeby ciasto zdołało je utrzymać. W moim przypadku były to salami i mozzarella.
  • 4. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez kilka minut. W trakcie pieczenia możemy podnieść pizzę i sprawdzić jak wygląda spód. Powinien być miejscami zarumieniony – wtedy można wyciągnąć ją z piekarnika. Dobrze jest odstawić ją na chwilę na kratkę, aby odparowała.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatapizza

Komentarze

Podobne przepisy

pizza

Dodane przez: Anitka0804

Pizza na super cienkim cieście

Smaczna, cieniutka pizza na super...

image-26cq1cw

Dodane przez: ola2734

Pizza na cienkim cieście

Jest pyszna

image-0vh283n

Dodane przez: iciunia89

Pizza na cienkim cieście

Pizzę kocha każdy. Po co zamawiać...

Pizza na cienkim cieście z białym sosem i szparagami

Dodane przez: Martyna1991

Pizza na cienkim cieście z białym sosem i...

Pyszna,mocno serowa, domowa pizza...

Pizza na pełnoziarnistym cieście z tuńczykiem i rukolą

Dodane przez: Ola1984

Pełnoziarnista pizza na cienkim cieście z...

Pizza w odchudzonej wersji. Na...

Chick-en pizza na cienkim cieście

Dodane przez: kiciax1

Chick-en pizza na cienkim cieście

Prosta, pyszna i zachwycająca wspaniałym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE