Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto. - PRZESIANĄ MĄKĘ MIESZAMY Z OLIWĄ, SOLĄ, OREGANO I CUKREM ORAZ POŁOWĄ SZKLANKI MLEKA.
DRUGĄ POŁOWĘ MLEKA PODGRZEWAMY DELIKATNIE. DO CIEPŁEGO MLEKA DODAJEMY DROŻDŻE.
DOKŁADNIE MIESZAMY I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW NASZEGO CIASTA.
WSZYSTKO DOKŁADNIE UGNIATAMY. ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE NA OKOŁO 60 MINUT DO WYROŚNIĘCIA.
2.PIECZARKI KROIMY NA PÓŁ A NASTĘPNIE W TALARKI PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM DO SMAKU I PODSMAŻAMY NA MAŚLE.
3.POZOSTAŁE SKŁADNIKI KROIMY W PLASTRY NASTĘPNIE NA MNIEJSZE PASKI. MOZZARELLĘ KROIMY W PLASTRY. SER ŻÓŁTY UCIERAMY NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS DO PIZZY POPRZEZ DOKŁADNE WYMIESZANIE ZE SOBĄ WSZYSTKICH PODANYCH SKŁADNIKÓW.
5.WYROŚNIĘTE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY, WYKŁADAMY NA BLASZE NASMAROWANEJ TŁUSZCZEM. GOTOWE CIASTO SMARUJEMY PRZYGOTOWANYM SOSEM NASTĘPNIE WYKŁADAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI. (W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI SER ŻÓŁTY, NASTĘPNIE POZOSTAŁE SKŁADNIKI, NA KONIEC MOZZARELLA I RESZTKA SERA ŻÓŁTEGO) NA WIERZCHU POSYPUJEMY PIZZĘ OREGANO.
6.PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 170 ST. PRZEZ OKOŁO 30 MINUT.
Komentarze