Pizza na cienkim cieście

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowa pizza na cienkim cieście pojawia się u nas w domu podczas różnych uroczystości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 i 3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki ciepłej wody
    2 łyżeczki suchych drożdży
    2 łyżeczki oliwy
    3/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki cukru

    sos pomidorowy:
    puszka pomidorów
    łyżka oliwy
    sól, pieprz
    bazylia/oregano
    2 ząbki czosnku

    dodatki:
    około 2 szklanki startego sera żółtego
    mozzarella
    1/3 opakowania fety
    kilkanaście plasterków salami
    pieczarki
    pomidorki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić.
    Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.
    W tym czasie w rondlu rozgrzać oliwę i wylać zawartość puszki z pomidorami.
    Doprawić solą, pieprzem i ziołami oraz dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Na średniej mocy palnika gotować aż płyn odparuje, sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną.
    Ciasto wywałkować na dwa placki, jak najcieniej - przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy to wywałkowane pizze położyć na drewnianej łopatce/desce wysypanej mąką).
    Na każdej pizzy rozsmarować sos oraz układać dowolnie dodatki - u nas na sosie wylądował ser żółty, na to pieczarki w plasterkach, kawałki fety, salami, mozzarelli i przekrojone na pół pomidorki.
    Wierzch można posypać też ziołami.
    Piec pizzę około 15 minut w temp. 180 st.C. na opcji góra-dół i jeszcze 1-3 minut na opcji grill.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować