Pizza Broccoli

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Chyba najlepsza pizza jaką jadłam :) Pizza bardzo zielona , ponieważ oprócz brokułów , jest na niej cukinia i szpinak . Polecam !

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto :
    2,5 szklanki mąki pszennej
    25g świeżych drożdży
    niepełna szklanka ciepłej wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru

    Składniki na sos :
    pół puszki pomidorów w zalewie
    1 łyżka oleju rzepakowego
    ząbek czosnku ( zgnieciony )
    0,5 łyżeczki oregano
    0,5 łyżeczki bazylii
    sól , pieprz i cukier do smaku

    Dodatki :
    1 mały brokuł
    pół małej cukinii
    garść liści świeżego szpinaku
    sól
    100g wędzonego boczku
    1 mała kiełbasa śląska
    olej do smażenia
    1 kulka mozzarelli
    200g sera żółtego ( u mnie gouda )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Pizza broccoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizza 1. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego . Mąkę przesiewamy z solą i cukrem i wlewamy rozpuszczone drożdże . Wyrabiamy ręcznie do czasu aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto (ok.3 min) . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 0,5 godz. by podrosło .

    W tym czasie przygotowujemy sos . Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy ( najlepiej blenderem ) . W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy do lodówki na 15 min. by smaki się przegryzły .

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy na okrągły placek o śr. ok. 30 cm . Rękami staramy się uformować grubsze brzegi ciasta , tak by podczas pieczenia sos nam nie wypływał . Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na kilka chwil .

    Przygotowujemy dodatki , boczek i kiełbaskę kroimy w kawałeczki i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu . Odstawiamy . Brokuł dzielimy na kawałki i wrzucamy do osolonego wrzątku . Gotujemy ok. 10 min. , na 2 minuty przed końcem gotowania do wrzątku wrzucamy pokrojoną w plasterki cukinię . Liście szpinaku myjemy i sparzamy wrzątkiem , siekamy . Kulkę mozzarelli kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach .

    Ciasto smarujemy sosem pomidorowym , na to wykładamy boczek i kiełbaskę , następnie różyczki brokuła , plasterki cukinii , posiekane liście szpinaku, mozzarellę i tatry żółty ser .

    Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 13-15 minut , aż brzegi ciasta będą rumiane .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cukinia Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować