Składniki na sos :
pół puszki pomidorów w zalewie
1 łyżka oleju rzepakowego
ząbek czosnku ( zgnieciony )
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki bazylii
sól , pieprz i cukier do smaku
Dodatki :
1 mały brokuł
pół małej cukinii
garść liści świeżego szpinaku
sól
100g wędzonego boczku
1 mała kiełbasa śląska
olej do smażenia
1 kulka mozzarelli
200g sera żółtego ( u mnie gouda )
Pizza broccoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego . Mąkę przesiewamy z solą i cukrem i wlewamy rozpuszczone drożdże . Wyrabiamy ręcznie do czasu aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto (ok.3 min) . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 0,5 godz. by podrosło .
W tym czasie przygotowujemy sos . Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy ( najlepiej blenderem ) . W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy do lodówki na 15 min. by smaki się przegryzły .
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy na okrągły placek o śr. ok. 30 cm . Rękami staramy się uformować grubsze brzegi ciasta , tak by podczas pieczenia sos nam nie wypływał . Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na kilka chwil .
Przygotowujemy dodatki , boczek i kiełbaskę kroimy w kawałeczki i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu . Odstawiamy . Brokuł dzielimy na kawałki i wrzucamy do osolonego wrzątku . Gotujemy ok. 10 min. , na 2 minuty przed końcem gotowania do wrzątku wrzucamy pokrojoną w plasterki cukinię . Liście szpinaku myjemy i sparzamy wrzątkiem , siekamy . Kulkę mozzarelli kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach .
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym , na to wykładamy boczek i kiełbaskę , następnie różyczki brokuła , plasterki cukinii , posiekane liście szpinaku, mozzarellę i tatry żółty ser .
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 13-15 minut , aż brzegi ciasta będą rumiane .
Komentarze