Pizza bolognese

0 (0 ocen)

Dziś na życzenie synka zrobiłam pizzę bolognese...to chyba jego ulubiona pizza.Zresztą wszystkie smaki włoskie są przez niego uwielbiane.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 dag drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    500 g mąki tortowej
    około 500 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka oregano
    Dodatki:
    250 g mięsa mielonego
    2 łyżeczki koncentrau pomidorowego 30%
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki świeżej bazyli
    1 papryczka pepperoni
    1 łyżeczka przyprawy do pizzy
    2 łyżki oliwy
    sól
    kukurydza
    pieczarki
    ser żółty
    Sos:
    koncentratu pomidorowy 30%
    szczypta papryki słodkiej
    przyprawa do pizzy
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos bolognese:
    Czosnek obieramy i miażdżymy.Na patelni rozgrzewamy oliwę,na której podsmażamy czosnek.Po chwili dodajemy mięso i mieszamy.Kiedy mięso się podsmaży dodajemy koncentrat i pokrojoną papryczkę.Całość przyprawiamy solą i przyprawą do pizzy.Ja dodatkowo użyłam płatków papryki chilli.Na sam koniec dodajemy posiekaną bazylię i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Ciasto:
    Do miski wsypujemy przesianą mąkę.Na środku robimy dołek,wrzucamy tam drożdże,cukier odrobinę wody i łyżkę mąki.Łączymy ze sobą te składniki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.W tym czasie w dwóch łyżkach wody rozpuszczamy sól i odstawiamy na bok.Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy oliwę i wodę.Nie dodawajmy od razu całej wody,gdyż wszystko zależy od rodzaju mąki ile wchłonie wody.Pod koniec zagniatania dodajemy wodę z solą.W ten sposób sól nie zakłóci rośnięcia drożdży.Kiedy ciasto wyrobimy na gładką,elastyczną masę odstawiamy do wyrośnięcia.Trwa to około 40-60 minut w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
  • 3. Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy ponownie i formujemy blaty do pizzy,które układamy na posmarowaną oliwą blachę do pizzy.Gotowe spody do pizzy odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200′C.Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.Wyrośnięty blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym.Układamy kolejno sos bolognese,kukurydzę,pieczarki i ser.Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Pieczemy około 7-8 minut.Podajemy z sosami.U mnie obowiązkowo rukola.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować