Pizza na sosie bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej ale nie gorącej wodzie. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Będzie ono kleiste i nie będzie odchodziło od ręki.
Dłonie opłukujemy, smarujemy olejem i bierzemy do rąk ciasto, również smarując je olejem. Teraz już nam się nie będzie do rąk kleiło. Nasmarowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.
2.Ciasto rozprowadzamy ręcznie na wysmarowaną olejem blachę, nakłówamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 300 stopniach na 10 minut.
3.Następnie ciasto wyjmujemy, nakładamy sos i pokrojone na małe kawałki składniki zaczynając od startego żółtego sera (ser kładziemy jako pierwszy po sosie).
Pizzę posypujemy ziolami i pieczemy 20 minut w 260 stopniach.
Komentarze