1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy następnie resztę składników (prócz ketchupu) i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie powtórnie wyrabiamy i rozkładamy na dużą piekarnikową blachę. Smarujemy spód ketchupem.
2.Cebulę krajemy w talarki. Kabanosa krajemy wzdłuż i plasterki boczku na 3 części, paprykę w paski.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
Składniki układamy na rozłożonym cieście i posypujemy serem i przyprawą do pizzy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 min w tem . 190 C.
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.
3.Sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
4łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy majonez i śmietanę.
Komentarze