Pikle-ogórki w przyprawie curry

4.46 (166 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

smaczne przetwory z ogórków z przyprawa curry na zime-idealne jako przekaska a takze jako dodatek do drugiego dania:)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. ​1,5 kg ogórków
    2 białe srednie cebule
    4 łyżeczki nasion gorczycy białej
    1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka lisci laurowych
    2. 1 litr wody
    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu 10 %
    1,5 łyżki soli do przetworów
    2 łyżki curry w proszku
Wystaw ocenę:

4.46 (166 ocen)

Zobacz również:

Curry Przetwory Pikle

Pikle-ogórki w przyprawie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zalewę zagotować , dodac pokrojoną w plastry i cebulę, całość odstawic do wystudzenia.
    Ogórki umyć, wysuszyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
    2. Do słoików najpierw włożyć po 1 łyżeczce nasion gorczycy białej, kilka ziarenek pieprzu , ziarenku ziela angielskiego oraz pokrojone ogórki.Dodac tez po 1 lisciu laurowym. Nastepnie do słoika z ogórkami wlać wystudzona zalewę z cebulką .
    3. Pasteryzować od zagotowania wody przez ok. 3-4 minuty. Wyjąć gorące słoiki, dokręcić pokrywki i odstawic do przestudzenia zakretkami ku dołowi.
    Po całkowitym ostudzeniu odwrócić i przechowywac w chłodnym miejscu .Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować