Domowa wędlina, idealna na pieczywo z masłem lub jako przekąska.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
-kilogramowy lub większy kawałek schabu
-cukier, sól
-mieszanka własnych przypraw ostrej i słodkiej papryki wędzonej ,czosnku granulowanego, majeranku i pieprzu
Oraz: gaza lub pończocha
Pikantny schab dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Schab myjemy,osuszamy i wkładamy do miski lub innego naczynia.Zasypujemy cukrem i dokładnie obtaczamy z każdej strony nasze mięso.Zakrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki na dobę.
2.Po tym czasie gdy schab puści soki płuczemy go wodą,osuszamy i zasypujemy solą,obtaczamy i ponownie wkładamy na dobę do lodówki.
3.Nasz schab zmalał i zmienił nieco kolor,płuczemy go dokładnie z soli,osuszamy i dokładnie obtaczamy go w mieszance przypraw.
4.Schab wkładamy do pończochy lub owijamy gazą aby przyprawy się nie osypały i równomiernie schnął,i taką wędlinę zawieszamy w przewiewnym miejscu aby dojrzewał przez min. dwa tygodnie w zależności od kawałka.Po tym czasie wędlina jest gotowa do spożycia.
Porady
Naszą wędlinę można używać do pizzy ,makaronów itp. a'la szynka parmeńska.
Komentarze