Pikantny schab dojrzewający

5 (1 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Domowa wędlina, idealna na pieczywo z masłem lub jako przekąska.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • -kilogramowy lub większy kawałek schabu
    -cukier, sól
    -mieszanka własnych przypraw ostrej i słodkiej papryki wędzonej ,czosnku granulowanego, majeranku i pieprzu
    Oraz: gaza lub pończocha
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pikantny schab dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantny schab dojrzewający 1. 1.Schab myjemy,osuszamy i wkładamy do miski lub innego naczynia.Zasypujemy cukrem i dokładnie obtaczamy z każdej strony nasze mięso.Zakrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki na dobę.
    2.Po tym czasie gdy schab puści soki płuczemy go wodą,osuszamy i zasypujemy solą,obtaczamy i ponownie wkładamy na dobę do lodówki.
    3.Nasz schab zmalał i zmienił nieco kolor,płuczemy go dokładnie z soli,osuszamy i dokładnie obtaczamy go w mieszance przypraw.
    4.Schab wkładamy do pończochy lub owijamy gazą aby przyprawy się nie osypały i równomiernie schnął,i taką wędlinę zawieszamy w przewiewnym miejscu aby dojrzewał przez min. dwa tygodnie w zależności od kawałka.Po tym czasie wędlina jest gotowa do spożycia.

Porady

Naszą wędlinę można używać do pizzy ,makaronów itp. a'la szynka parmeńska.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować