Pikantny rosół wielowarzywny z ryżem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Każdy kto lubi pikantne rzeczy odnajdzie tu swój smak. Także ci którzy lubią wszelakie warzywka. Lekka i pożywna zupka.

  • 20 min

Składniki:

  • 100 – 150 g piersi z indyka lub kurczaka
    1 marchew
    1 cebula
    1 mały seler
    1 mała pietruszka
    natka pietruszki
    por mały kawałek
    3 liście laurowe
    4 ziarna czarnego pieprzu
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chilli
    sos sojowy
    imbir
    gałka muszkatołowa
    curry
    szczypiorek
    2 szparagi
    4 -5 różyczek brokuła
    inne warzywa – mogą być z mieszanki
    5 dag ryżu
    kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantny rosół wielowarzywny z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantny rosół wielowarzywny z ryżem 1. Na początku przygotujemy bulion. Do garnka wrzucamy pietruszkę, natkę, seler, 1 marchew pokrojoną w plastry, cebulę,por, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i kostkę rosołową. Gotujemy ok 30 minut.
  • Pikantny rosół wielowarzywny z ryżem 2. Po tym czasie pierś z indyka lub kurczaka kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do garnka. Gotujemy kolejne 30 minut. W tym czasie gotujemy oddzielnie ryż w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojone w kawałki brokuły, szparagi i inne warzywa. Podsmażamy chwilę
  • Pikantny rosół wielowarzywny z ryżem 3. . Z zupy wyjmujemy seler, por, cebulę i pietruszkę. Dodajemy podsmażone warzywa, posiekaną papryczkę chilli, doprawiamy imbirem,gałką muszkatołową, curry, sosem sojowym i gotujemy 10 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Warzywa do zupy mogą być mrożone, w sezonie sami możemy mrozić warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować