Pikantny miodowy kurczak w towarzystwie ryżu z warzywami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja rodzina uwielbia kurczaka w każdej postaci, ale miodowy jest dla nich najlepszy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    4 udka kurczaka (przekrojone na pół,aby uzyskać 8 części)
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    słodka czerwona papryka
    szczypta chili
    2 pełne łyżki miodu
    tymianek, bazylia, oregano
    2 łyżki przecieru pomidorowego lub keczupu
    500 g warzyw na patelnię
    3 woreczki ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantny miodowy kurczak w towarzystwie ryżu z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka myjemy i wkładamy do miski. Solimy, popieprzymy i dodajemy paprykę, chili, oliwę, miód, przecier, rozgnieciony czosnek, bazylię, oregano i tymianek. Mieszamy wszystkie składniki aby mięso było dobrze pokryte marynata. Przykrywamy folią spożywczą miskę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Kurczaka wkładamy do rękawa przeznaczonego do pieczenia, polewamy resztą marynaty, zawiązujemy szczelnie oba końce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60 minut.
  • 2. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym ryżem.
  • Pikantny miodowy kurczak w towarzstwie ryżu z warzywami 3. Podajemy wg własnego gustu.

Porady

Mięso można marynować nawet całą noc. Wtedy będzie bardziej aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować