Pikantny miodowy kurczak w towarzystwie ryżu z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki kurczaka myjemy i wkładamy do miski. Solimy, popieprzymy i dodajemy paprykę, chili, oliwę, miód, przecier, rozgnieciony czosnek, bazylię, oregano i tymianek. Mieszamy wszystkie składniki aby mięso było dobrze pokryte marynata. Przykrywamy folią spożywczą miskę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Kurczaka wkładamy do rękawa przeznaczonego do pieczenia, polewamy resztą marynaty, zawiązujemy szczelnie oba końce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60 minut.
2.Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym ryżem.
3.Podajemy wg własnego gustu.
Porady
Mięso można marynować nawet całą noc. Wtedy będzie bardziej aromatyczne.
Komentarze