Pikantny kurczak curry z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszym krokiem będzie przygotowanie marynaty do kurczaka.
Do miseczki dodajemy olej rzepakowy oraz przyprawy: curry, ostrą paprykę, cukier trzcinowy i wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą morską.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy ją przygotowana marynatą. Odstawiamy na chwilę, aby mięso nabrało odpowiedniego aromatu.
2.Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, a obrane marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3.Cebulkę szklimy na odrobinie oleju, a następnie dodajemy do niej starte warzywa i wszystko razem smażymy do momentu, aż kawałki warzyw delikatnie zmiękną.
4.Na drugiej patelni podsmażamy kawałki zamarynowanego kurczaka, nie dodając już tłuszczu, gdyż ten z marynaty będzie wystarczający.
5.Następnie do podsmażonych warzyw dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżeczki curry, 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne i podlewamy wszystko odrobiną wody. Dokładnie mieszamy i dusimy razem przez chwilę.
Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy kawałki podsmażonego kurczaka, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę. Życzę smacznego! :)
Komentarze