Pikantny majonez z papryczką habanero

4 (1 ocen)

  • 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smak domowego majonezu "podkręciłam" dodając czosnek oraz pikantną, ale zarazem bardzo aromatyczną papryczkę habanero. Taki majonez to wspaniały dodatek do hamburgerów, kanapek, ryb oraz jajek.

  • 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajko od szczęśliwej kury
    łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    ząbek czosnku
    świeża papryczka habanero
    sok z połowy cytryny
    200-250 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy Majonez Pasty

Pikantny majonez z papryczką habanero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy musztardę, obrany ząbek czosnku, papryczkę habanero (bez gniazda nasiennego), sól, cukier i sok z cytryny. Miksujemy za pomocą blendera, aż składniki się połączą. Ciągle miksując cienkim strumieniem wlewamy olej. Majonez ubijamy unosząc delikatnie blender góra - dół, aby składniki dobrze się połączyły i powstał kremowy majonez. Majonez próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i białym lub jak wolimy czarnym pieprzem.
    Domowy majonez przechowujemy w lodówce do 7 dni od przygotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować