Majonez z sosem Sriracha

  • wyświetlono: 434 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Domowy, kremowy majonez z jaj od kur z wiejskiego chowu, bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Naturalnie pyszny. Ten został wzbogacony pikantnym sosem Sriracha dzięki czemu wspaniale uzupełnia smak kanapek, tostów czy pizzy.

Kasja1986
  • 6 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

jajko od szczęśliwej kury
łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka sosu Sriracha
łyżka octu z białego wina, jabłkowego lub soku z cytryny
200-250 ml oleju rzepakowego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Majonez z sosem Sriracha

  • 1. Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy musztardę, sos Sriracha, sól, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera, aż składniki się połączą. Ciągle miksując cienkim strumieniem wlewamy olej. Majonez ubijamy unosząc delikatnie blender góra - dół, aby składniki dobrze się połączyły i powstał kremowy majonez. Majonez próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i białym lub jak wolimy czarnym pieprzem.
    Domowy majonez przechowujemy w lodówce do 7 dni od przygotowania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

majonez
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sos z papryki

Dodane przez: bietka

Sos z papryki

Sos ten nadaje sie do różnych potraw:)

Staropolski sos z suszonych grzybów

Dodane przez: elagie

Staropolski sos z suszonych grzybów

Najlepszy sos z suszonych grzybów...

Sos kurkowy z ziemnaikami

Dodane przez: teresa-kr

Sos z kurek z ziemniakami

Dla wielbicieli grzybów lesnych,...

Sos  z opieniek

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Sos z opieniek

Typowo jesienny sos grzybowy. Każdego...

majonez

Dodane przez: Michał Wrzosek

Domowy majonez light

Majonez to niezastąpiony element...

Sos pomidorowy z pomidorów

Dodane przez: Marta – redaktor

Sos pomidorowy z pomidorów

Choć najłatwiej przygotować sos...