Majonez z sosem Sriracha

3.6 (10 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowy, kremowy majonez z jaj od kur z wiejskiego chowu, bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Naturalnie pyszny. Ten został wzbogacony pikantnym sosem Sriracha dzięki czemu wspaniale uzupełnia smak kanapek, tostów czy pizzy.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajko od szczęśliwej kury
    łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    łyżka sosu Sriracha
    łyżka octu z białego wina, jabłkowego lub soku z cytryny
    200-250 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

3.6 (10 ocen)

Zobacz również:

Sosy Majonez

Majonez z sosem sriracha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy musztardę, sos Sriracha, sól, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera, aż składniki się połączą. Ciągle miksując cienkim strumieniem wlewamy olej. Majonez ubijamy unosząc delikatnie blender góra - dół, aby składniki dobrze się połączyły i powstał kremowy majonez. Majonez próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i białym lub jak wolimy czarnym pieprzem.
    Domowy majonez przechowujemy w lodówce do 7 dni od przygotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować