Pikantne udka kurczaka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy dokładnie solą i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej przygotować je wieczorem i odstawić na całą noc).
2.Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na grubą kostkę, ząbki czosnku na pół.
Udka wyjmujemy z lodówki i układamy w żaroodpornym naczyniu i wysypujemy na nie przygotowane warzywa. Skrapiamy oliwą i magii, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
3.Pieczemy pod przykryciem około 50 minut ( do czasu aż mięso będzie miękkie), zdejmujemy pokrywę, rozgarniamy na boki warzywa i pieczemy jeszcze do czasu zrumienienia się mięsa. Na koniec każde udko smarujemy pikantnym ketchupem, posypujemy odrobiną świeżego oregano(wedle uznania) i po około 10 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika ( mięso jest mięciutkie, a jednocześnie ma pyszną, niewysuszoną, lekko chrupiącą skórkę).
Komentarze