Udka kurczaka pieczone na warzywach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie mięso z warzywami jest bardzo smaczne. Udka kurczaka pikantne i lekko słodkie. Warzywa pachnące ziołami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 uda kurczaka
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    2 łyżki dżemu morelowego
    łyżka musztardy sarepskiej

    4 większe ziemniaki
    2 marchewki
    2 czerwone cebule
    2 cebule dymki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki przyprawy do ziemniaków ( czosnek, cząber, kolendra, cebula, papryka słodka, majeranek, koperek, chili )
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka pieczone na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa w ziołach 1. Oczyszczone, umyte udka kurczaka umieścić w misce i zalać solanką. Na litr wody łyżka soli. Pozostawić na 2 godziny w lodówce.
    Wyjąć udka, osuszyć papierowymi ręcznikami.
    W miseczce wymieszać ketchup, majonez, dżem morelowy, musztardę. Pokryć udka marynatą i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
    Warzywa oczyścić, obrać. pokroić w małe kawałki. Umieścić w miseczce i dodać 2 łyżki oleju rzepakowego oraz zioła, pieprz i sól. Pomieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia ( do gęsiarki ) i na warzywach ułożyć udka kurczaka. Szczelnie przykryć i wstawi do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę 15 min. Na ostatnie 10 min odkryć kurczaka.
    Podanego z warzywami kurczaka oprószyć posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować