Udka duszone w warzywach

4.5 (190 ocen)

Aromatyczne i delikatne udka z warzywami duszone w szybkowarze.

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka (górne części nóżek)
    250 g pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 duża cebula
    2 małe łodygi selera naciowego
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła klarowanego
    1/2 szklanki wrzącej wody
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka duszone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek zdejmujemy skórę i tłuszcz. Mięso solimy. W szybkowarze rozgrzewamy masło i obsmażamy udka z obu stron, oprószamy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Grzyby i warzywa oczyszczamy i kroimy: pieczarki, seler naciowy i czosnek w plasterki, paprykę i cebulę wzdłuż na 8 części i w paseczki.
  • 3. Na mięso w szybkowarze wykładamy równymi warstwami cebulę i pieczarki, solimy, następnie układamy czosnek, seler i paprykę. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 4. Do szybkowara wlewamy pół szklanki wrzątku, zamykamy i gotujemy 20 minut od momentu, gdy para zacznie się wydobywać na zewnątrz.
  • 5. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, następnie otwieramy. Mięso podajemy obłożone warzywami.

Porady

Skóry zdjęte z udek można wykorzystać na wywar do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować