Udka duszone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udek zdejmujemy skórę i tłuszcz. Mięso solimy. W szybkowarze rozgrzewamy masło i obsmażamy udka z obu stron, oprószamy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
2.Grzyby i warzywa oczyszczamy i kroimy: pieczarki, seler naciowy i czosnek w plasterki, paprykę i cebulę wzdłuż na 8 części i w paseczki.
3.Na mięso w szybkowarze wykładamy równymi warstwami cebulę i pieczarki, solimy, następnie układamy czosnek, seler i paprykę. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4.Do szybkowara wlewamy pół szklanki wrzątku, zamykamy i gotujemy 20 minut od momentu, gdy para zacznie się wydobywać na zewnątrz.
5.Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, następnie otwieramy. Mięso podajemy obłożone warzywami.
Porady
Skóry zdjęte z udek można wykorzystać na wywar do zupy.
Komentarze