Pałki kurczaka duszone w warzywach

4.48 (197 ocen)

  • 60 min

Duszone mięsa mają kilka niepodważalnych zalet: są mięciutkie, soczyste i zdrowsze od smażonych. Pałki przygotowane w ten sposób są przesiąknięte smakiem warzyw i aromatem przypraw a ich przygotowanie jest bardzo łatwe.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
    sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, suszona cebula, oregano (opcjonalnie przyprawa typu gyros)
    oliwa do smażenia
    średni por (biała i zielona część)
    mały seler
    3-4 marchewki
    5 gałązek selera naciowego
    6-8 pieczarek
    garść suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki kurczaka duszone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w przyprawach. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przesmażamy pałki aż się ze złocą.
    Seler i marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Seler kroimy w kostkę. Por, marchew, seler i pieczarki w plasterki. Suszone pomidory przekrawamy na pół. Warzywa dodajemy do kurczaka i chwile przesmażamy razem. Podlewamy wodą (opcjonalnie bulionem) tak by przykryła mięso i warzywa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzić od kości.
    Pałki z kurczaka i warzywa wyciągamy z wywaru. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji lub opcjonalnie zaciągamy łyżką mąki wymieszaną z wodą.
    Kurczaka wraz z warzywami serwujemy z dodatkiem ryżu lub kaszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować