Duszone mięsa mają kilka niepodważalnych zalet: są mięciutkie, soczyste i zdrowsze od smażonych. Pałki przygotowane w ten sposób są przesiąknięte smakiem warzyw i aromatem przypraw a ich przygotowanie jest bardzo łatwe.
60 min
Składniki:
10 pałek z kurczaka
sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, suszona cebula, oregano (opcjonalnie przyprawa typu gyros)
oliwa do smażenia
średni por (biała i zielona część)
mały seler
3-4 marchewki
5 gałązek selera naciowego
6-8 pieczarek
garść suszonych pomidorów
Pałki kurczaka duszone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w przyprawach. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przesmażamy pałki aż się ze złocą.
Seler i marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Seler kroimy w kostkę. Por, marchew, seler i pieczarki w plasterki. Suszone pomidory przekrawamy na pół. Warzywa dodajemy do kurczaka i chwile przesmażamy razem. Podlewamy wodą (opcjonalnie bulionem) tak by przykryła mięso i warzywa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzić od kości.
Pałki z kurczaka i warzywa wyciągamy z wywaru. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji lub opcjonalnie zaciągamy łyżką mąki wymieszaną z wodą.
Kurczaka wraz z warzywami serwujemy z dodatkiem ryżu lub kaszy.
Komentarze